Vraag & Antwoord

Header001

Vraag & Antwoord

Vraag en antwoord op algemene vragen, per product gerubriceerd

1 2 3 volgende >>

Product: Ontharder

Klopt het dat ik door het gebruik van een ontharder een zachtere huid krijg?
Sommige van onze klanten hebben huidproblemen, zoals winterhanden, eczeem, jeuk en psoriasis. Deze mensen hebben allemaal binnen enkele weken na de aanschaf van een ontharder verbeteringen gemerkt. Sommige mensen zijn helemaal van hun klachten af, anderen hebben een aanzienlijke verlichting van de klachten. Water kan kalk tot een bepaalde hoeveelheid helemaal oplossen. Op enkele gemeenten na, heeft het leidingwater in Nederland twee tot vier keer meer kalk in het water dan die oplosbare hoeveelheid. Deze kalk zie je niet, maar is in vaste vorm (kleine korreltjes) aanwezig in het water. Dit is de kalk die huidproblemen kan veroorzaken of verergeren. Kalk belemmert de natuurlijke bescherming van je huid! De kalkdeeltjes zijn klein genoeg om in huidporiën te geraken. Huidporiën horen huidvetten af te scheiden. Die zijn de natuurlijke bescherming van de huid. Door kalk in het water kun je een drogere huid hebben dan zonder kalk, doordat je huidvetten vanwege de kalk hun werk minder goed kunnen doen.

 


Product: Ontharder

Wat betekent het gebruik van een waterontharder voor mijn energieverbruik?
Dankzij kalkvrij water kunt u 50 tot 75% besparen op schoonmaakmiddelen en dat kunnen we aantonen. Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat als u € 100,- per week aan boodschappen uitgeeft, daar gemiddeld € 15,- aan schoonmaakmiddelen, shampoo, wasmiddelen, e.d. bijzit. Een besparing van 75% is dan € 11,25 per week, dus meer dan € 500,- per jaar. Een waterontharder verdient zijn aanschafprijs dus echt terug. Kalkaanslag kost geld! Kalkaanslag vermindert drastisch de levensduur van alle installaties en apparaten die gebruik maken van water, wat veel extra kosten veroorzaakt. Daarnaast doet kalkaanslag het energieverbruik aanzienlijk stijgen. In cv-ketels, wasmachines, waterkokers e.d. fungeert de kalkafzetting als een isolatielaag rond het verwarmingselement. Om het water alsnog te verwarmen is veel meer energie nodig. Dit betekent een onnodig hoge gas- en elektriciteitsrekening.

 


Product: Ontharder

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
Kalk heeft vele nadelen. Van sommige zijn we ons bewust, van andere niet. Je raakt ze in elk geval allemaal kwijt met een centrale waterontharder.
* Een zachtere huid en haar na het douchen;
* Minder last van droge huid en huidproblemen zoals winterhanden, jeuk en eczeem;
* Besparing op schoonmaakmiddelen van 50-75% Geen vaatwasserzout en andere anti kalkmiddelen meer nodig;
* Langere levensduur wasmachine, koffiezetter, kranen, sanitair, waterkokers, cv-ketel enz.;
* Minder verstoppingen in leidingen, douchekoppen, enzovoort;
* Geen kalkaanslag meer op douchecabine, tegels en voegen, kranen, (auto)ramen enz.;
* Nooit meer glascorrosie of witte aanslag;
* Schoonmaken kost veel minder tijd en moeite met een beter resultaat;
* Energie- en milieubesparend;
* Uw wasgoed is zachter, kleding behoudt langer haar kwaliteit;

 


Product: Ontharder

Onthard water is niet drinkbaar.

NIET WAAR

Ontharding d.m.v. ionenuitwisselingsharsen is één van de procédés die door het Ministerie van Volksgezondheid is erkend voor de behandeling van water bestemd voor menselijke consumptie.

Zo wordt zeer hard water in bepaalde stadsagglomeraties door de plaatselijke drinkwatermaatschappij gedeeltelijk onthard alvorens te worden verdeeld via het waterleidingsnet.

Door de ionenuitwisseling wordt de samenstelling van het water gewijzigd. Calcium en magnesium worden omgewisseld voor natrium. De momenteel geldende indicatorparameterwaarde(1) voor natrium bedraagt 200 milligram per liter(2).

Bij de ontharding van hard water met een initiële hardheid van bijvoorbeeld 30°F(3) (hetgeen een veel voorkomende hardheid is) tot 6°F wordt slechts 110 mg natrium per liter water toegevoegd. De normale voeding van een volwassene bevat 6.000 mg zout per dag (hetgeen overeenkomt met + 3 500 mg natrium); een zoutarm dieet bevat tussen 1 000 en 2 000 mg zout.

Dit voorbeeld - en dit geldt ook als algemene regel - toont aan dat circa 98 % van de natriuminbreng afkomstig is van de voeding tegenover 2 % van de waterontharding(4).

Bij wijze van anekdote vermelden wij dat water van Badoit 150 mg natrium per liter bevat en water van Vichy een recordwaarde van 1 700 mg per liter, wat echter totaal geen afbreuk doet aan hun drinkbaarheid.

(1) “indicatorparameter” betekent dat deze parameter niet bepalend is voor de drinkbaarheid van het water.
(2) volgens de huidige Europese Drinkwater richtlijn 98/83/ EG.
(3) °F: Franse graad = 10 mg calciumcarbonaat per liter.
(4) “Human intake of minerals from drinking water in the European communities: Hardness of drinking water and public health”, bladzijden 173-211.
*informatie is afkomstig van Aqua Belgica, de beroepsvereniging van waterbehandelingsbedrijven.

 

1 2 3 volgende >>

Franeker Oktober 2013

Al jaren ergerde ik me aan de kalkafzetting in onze apparaten en vooral ook de kalk in de badkamer. Maar ja zo`n ontharder kost een paar centen dus dat stel je snel uit. Tot je nieuwe badkamer er uit gaat zien alsof je er niets aan hebt gedaan. Allemaal “kalk” zelfs altijd nadrogen is niet voldoende. Dat is niet een fijn gevoel. Nu ik ook een nieuwe espressomachine wilde aanschaffen stond ik voor de keus om hier een waterontharder in te plaatsen. Dat was het moment! Ik wilde een oplossing voor alle kalk problemen. Keuze voor een ontharder: Ik ben kritisch en heb diverse opties overwogen om de beste ontharder aan te kopen. Technisch gezien is de oplossing van de (Waterluxe)Duo Volume 10 de beste optie. De besturing is erg degelijk en eenvoudig en in tegenstelling tot andere systemen onderhoudsvrij. De prijsverhouding is dan ook nog eens goed. De keus voor welke variant en zoutbak is het best te bepalen op basis van een waterhardheid test. Hiervoor heb ik dan ook een uitnodiging verstuurd aan Robert. De response en persoonlijke benadering van Robert sprak mij ook erg aan. Kennis van zaken en goed advies. Deal! Plaatsing ontharder: De installatie heb ik ook uitbesteed aan Robert. Hij heeft alle materialen en gereedschappen bij zich en installeert met de nieuwste materialen. Mij werd geadviseerd om de ontharder in de kruipruimte te plaatsen maar ik had de ontharder het liefst in de trapkast, en daar is hij ook gekomen. In ongeveer 2 uur was de installatie klaar en was het genieten van het zachte water, "eindelijk". Na een maand hebben we weer contact gehad voor de nacontrole en toen heb ik toch gekozen om de harsfles te verplaatsen naar de kruipruimte. Dit omdat deze behoorlijk koud was in tegenstelling tot de omgevingstemperatuur, en hierdoor erg condenseerde. De service van Robert was hierbij super! nogmaals bedankt. Praktijk gebruik: Nu na bijna 5 maanden gebruik van de ontharder totaal geen omkijken naar, ja het zoutniveau controleren. In het begin was het wennen aan het zachte water, alles was glad, douchen, handen wassen. En ook hoeveel zeep gebruik je, want het schuimt enorm. Kalk afzetting op de kranen en tegels lost niet volledig vanzelf op, daar moet je zelf nog wel 1 keer mee aan de slag. En het is een utopie om te denken dat alle aanslag weg is want er blijft nog wel wat witte aanslag achter maar dit is met een veeg weg. Het is in ieder geval geen kalk. Aanrader: Ik kan deze investering aan iedereen aanraden die problemen heeft met kalk, of nog gaat krijgen. Zwaan Franeker

Waterkaart hardheid

Benieuwd wat de waterhardheid in uw omgeving is? Klik op het Vitens logo en bekijk de waarden.

Waterkaart hardheid

Dit is slechts een indicatie. U kunt bij ons een testpakket bestellen om de exacte waarden te bepalen.

Zeerobben F1

Waterluxe Harlingen sponsort Zeerobben F1

Wij zijn gestart met het sponsoren van het voetbalteam Zeerobben F1 en inmiddels E3.