Vraag & Antwoord

Header004

Vraag & Antwoord

Vraag en antwoord op algemene vragen, per product gerubriceerd

1 2 3 volgende >>

Product: Ontharder

Klopt het dat ik door het gebruik van een ontharder een zachtere huid krijg?
Sommige van onze klanten hebben huidproblemen, zoals winterhanden, eczeem, jeuk en psoriasis. Deze mensen hebben allemaal binnen enkele weken na de aanschaf van een ontharder verbeteringen gemerkt. Sommige mensen zijn helemaal van hun klachten af, anderen hebben een aanzienlijke verlichting van de klachten. Water kan kalk tot een bepaalde hoeveelheid helemaal oplossen. Op enkele gemeenten na, heeft het leidingwater in Nederland twee tot vier keer meer kalk in het water dan die oplosbare hoeveelheid. Deze kalk zie je niet, maar is in vaste vorm (kleine korreltjes) aanwezig in het water. Dit is de kalk die huidproblemen kan veroorzaken of verergeren. Kalk belemmert de natuurlijke bescherming van je huid! De kalkdeeltjes zijn klein genoeg om in huidporiën te geraken. Huidporiën horen huidvetten af te scheiden. Die zijn de natuurlijke bescherming van de huid. Door kalk in het water kun je een drogere huid hebben dan zonder kalk, doordat je huidvetten vanwege de kalk hun werk minder goed kunnen doen.

 


Product: Ontharder

Wat betekent het gebruik van een waterontharder voor mijn energieverbruik?
Dankzij kalkvrij water kunt u 50 tot 75% besparen op schoonmaakmiddelen en dat kunnen we aantonen. Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat als u € 100,- per week aan boodschappen uitgeeft, daar gemiddeld € 15,- aan schoonmaakmiddelen, shampoo, wasmiddelen, e.d. bijzit. Een besparing van 75% is dan € 11,25 per week, dus meer dan € 500,- per jaar. Een waterontharder verdient zijn aanschafprijs dus echt terug. Kalkaanslag kost geld! Kalkaanslag vermindert drastisch de levensduur van alle installaties en apparaten die gebruik maken van water, wat veel extra kosten veroorzaakt. Daarnaast doet kalkaanslag het energieverbruik aanzienlijk stijgen. In cv-ketels, wasmachines, waterkokers e.d. fungeert de kalkafzetting als een isolatielaag rond het verwarmingselement. Om het water alsnog te verwarmen is veel meer energie nodig. Dit betekent een onnodig hoge gas- en elektriciteitsrekening.

 


Product: Ontharder

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
Kalk heeft vele nadelen. Van sommige zijn we ons bewust, van andere niet. Je raakt ze in elk geval allemaal kwijt met een centrale waterontharder.
* Een zachtere huid en haar na het douchen;
* Minder last van droge huid en huidproblemen zoals winterhanden, jeuk en eczeem;
* Besparing op schoonmaakmiddelen van 50-75% Geen vaatwasserzout en andere anti kalkmiddelen meer nodig;
* Langere levensduur wasmachine, koffiezetter, kranen, sanitair, waterkokers, cv-ketel enz.;
* Minder verstoppingen in leidingen, douchekoppen, enzovoort;
* Geen kalkaanslag meer op douchecabine, tegels en voegen, kranen, (auto)ramen enz.;
* Nooit meer glascorrosie of witte aanslag;
* Schoonmaken kost veel minder tijd en moeite met een beter resultaat;
* Energie- en milieubesparend;
* Uw wasgoed is zachter, kleding behoudt langer haar kwaliteit;

 


Product: Ontharder

Onthard water is niet drinkbaar.

NIET WAAR

Ontharding d.m.v. ionenuitwisselingsharsen is één van de procédés die door het Ministerie van Volksgezondheid is erkend voor de behandeling van water bestemd voor menselijke consumptie.

Zo wordt zeer hard water in bepaalde stadsagglomeraties door de plaatselijke drinkwatermaatschappij gedeeltelijk onthard alvorens te worden verdeeld via het waterleidingsnet.

Door de ionenuitwisseling wordt de samenstelling van het water gewijzigd. Calcium en magnesium worden omgewisseld voor natrium. De momenteel geldende indicatorparameterwaarde(1) voor natrium bedraagt 200 milligram per liter(2).

Bij de ontharding van hard water met een initiële hardheid van bijvoorbeeld 30°F(3) (hetgeen een veel voorkomende hardheid is) tot 6°F wordt slechts 110 mg natrium per liter water toegevoegd. De normale voeding van een volwassene bevat 6.000 mg zout per dag (hetgeen overeenkomt met + 3 500 mg natrium); een zoutarm dieet bevat tussen 1 000 en 2 000 mg zout.

Dit voorbeeld - en dit geldt ook als algemene regel - toont aan dat circa 98 % van de natriuminbreng afkomstig is van de voeding tegenover 2 % van de waterontharding(4).

Bij wijze van anekdote vermelden wij dat water van Badoit 150 mg natrium per liter bevat en water van Vichy een recordwaarde van 1 700 mg per liter, wat echter totaal geen afbreuk doet aan hun drinkbaarheid.

(1) “indicatorparameter” betekent dat deze parameter niet bepalend is voor de drinkbaarheid van het water.
(2) volgens de huidige Europese Drinkwater richtlijn 98/83/ EG.
(3) °F: Franse graad = 10 mg calciumcarbonaat per liter.
(4) “Human intake of minerals from drinking water in the European communities: Hardness of drinking water and public health”, bladzijden 173-211.
*informatie is afkomstig van Aqua Belgica, de beroepsvereniging van waterbehandelingsbedrijven.

 

1 2 3 volgende >>

Dronrijp 8 Nov 2015

Ik heb Robert ontmoet bij mijn ouders thuis die zich afvroegen of hun 30 jaar oude waterontkalker vervangen moest worden. Ik wilde zelf graag een ontkalker laten plaatsen en kwam langs om te praten hierover. Na controle bleek dat het apparaat nog werkte en vervangen niet nodig. Hij had hier dus aan kunnen verdienen door ze een nieuw apparaat aan te praten maar heeft dit niet gedaan. Het vertrouwen was geboren en ik ben met Robert in zee gegaan. Het sanitair glimt veel meer, geen kalk aanslag op de glazen douche deur. Na het douchen of handen wassen een doek over de kraan en alles glimt. Nu kunnen we na de dagelijkse douche snel met de trekker er door en klaar is het. Kalk hecht zich aan vuil en ik kon merken bij het schoonmaken van de wc-rand dat hier geen vuil meer onder vandaan kwam bij het schoonmaken hiervan. De flessen wasverzachter opgemaakt maar het gebruik hiervan is niet meer nodig. Glaswerk, bestek en servies komt glanzend uit de vaatwasser. Ik heb een koffiezetapparaat die het water voorkookt, deze moest ik maandelijks ontkalken... Sinds het plaatsen van de ontkalker hoef ik dit niet meer te doen. Voor mensen met een druk gezin en een drukke baan is dit echt ideaal. Het poetsen met agressieve ontkalkschoonmaakmiddelen is voorbij. Scheelt enorm veel flessen in het gootsteenkastje. Mijn haar is zachter geworden en mijn huid is minder droog. Vooral dat al het sanitair, de kranen, ramen, auto, toilet, tegels glimmen maakt mij errrrggg blij! Robert is ontzettend plezierig in omgang, heeft zelf bij het plaatsen van de ontkalker als verrassing het brandblusapparaat in de meterkast opgehangen! Top service! Graag wil ik in de toekomst nog een Quooker laten plaatsen maar dat moet nog even wachten. Het voordeel van zowel de ontharder als de Quooker is dat je ze mee kunt nemen bij een eventuele verhuizing. W.Schuitmaker Dronrijp

Waterkaart hardheid

Benieuwd wat de waterhardheid in uw omgeving is? Klik op het Vitens logo en bekijk de waarden.

Waterkaart hardheid

Dit is slechts een indicatie. U kunt bij ons een testpakket bestellen om de exacte waarden te bepalen.

Zeerobben F1

Waterluxe Harlingen sponsort Zeerobben F1

Wij zijn gestart met het sponsoren van het voetbalteam Zeerobben F1 en inmiddels E3.